MATESZ  • H-1026 Budapest, Torockó u. 3. tel.: 3753-019, 3567-532 telefax: 3567-532 email: mateszepitesz@chello.hu
 vissza                      bevezető  
 
10/16/2019
 
 munkatársaink  partnereink
 
 cégadatok  referenciáink
 
Forrásliget
Forrásliget lakópark
 
Forrásliget
Forrásliget lakópark
Forrásliget
Forrásliget lakópark
 
Forrásliget
Forrásliget lakópark
Forrásliget
Forrásliget lakópark
 
 A tervezők megjegyzése:
A "Forrásliget" lakópark a Csillaghegyi Strand mellett az egykori téglagyári telken helyezkedik el. A környék jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik. Része annak a városfejlesztési koncepciónak, amely a közeljövőben a térséget egy budapesti vonzáskörű, rekreációs területté kívánja fejleszteni, teret adva az egészségmegőrzés, aktív pihenés, szórakozás létesítményeinek. Az érintett területet délről határolja a "Forrásliget" lakópark.

Munkánkat számos vizsgálat - városszerkezeti, közlekedési, közmű, környezevédelmi, lakáspiaci - előzte meg. Ezek alapján alakítottuk ki a tervezést meghatározó elveket. Az új lakóparknak szervesen kell illeszkednie környezetbe, az épülettömegek léptékének nem szabad elszakadnia a környék beépítettségének jellemzőitől. Ezért például a szomszédos negyedhez legközelebb eső épületek alacsony, földszintes, kertes sorházak és családi házak. Azért, hogy megfelelő alternatívákat nyújtsunk a környéken jelentkező lakásigény kielégítésére, több lakásformát is kialakítottunk, terveztünk családi házat, sorházat, láncházat, társasházat.

Meg kellett találnunk azt az optimális lakásszámot, amely elbírja az infrastrukturálisan elmaradott terület fejlesztési költségeit, de közben mégsem vezet a tömeges lakásépítésből fakadó problémákhoz, megelőzve ezzel a lakótelepekre jellemző rossz hatásokat.

Meg kellett teremtenünk a jó lakóérzet feltételeit, a könnyen elérhetővé tettük a különböző szolgáltatásokat: bevásárlás, óvoda, iskola, sport. A lakásokat úgy tájoltuk, hogy napfényhez jussanak, erkélyeket, teraszokat, saját használatú és közös kertrészeket alakítottunk ki. Gondoskodtunk a gépjárművek biztonságos elhelyezéséről, a biztonsági szolgálat személyi és technikai feltételeinek megteremtéséről. Fásítottuk a közterületeket, többfunkciós belső kerteket alakítottunk ki. A Pusztakúti út zajhatásától passzív akusztikai védelemmel, az úttól való kellő távolság betartásával, telepítés módszereivel, szerkezeti megoldásokkal védtük meg a lakásokat.

A társasházas lakótömbökön belül a különböző kertészeti megoldások alternatívákat kínálnak mind az egyéni pihenés, mind a közös zöldhasználat számára. A fenti elvek által indíttatva a lakóparkban fásított utak mentén, közel 7 hektáros területen körülbelül 400 lakást telepítettünk le, melyek mérete 36 m2-től 140 m2-ig terjed változatos beépítési móddal. A lakótelkek 50 %-át növényzet fedi.

A földszinti lakásokhoz saját használatú kertrészek, teraszok tartoznak, a belső parkokat pedig elsősorban a 3-6 éves korosztály számára alakítottuk ki.
 
 
 
 
 
 az épület neve: Forrásliget lakópark
 helyszín:   Budapest, III. Csillaghegy
Magyarország
  tervezés éve: 2001  
kivitelezés éve: 2001  
 tervezők építész vezető tervező  Felcsuti László, MATESZ
építész munkatárs  Vargacz Csaba, MATESZ
  Nitschmann Corinna, MATESZ
belsőépítész  Földes Zsuzsa
  MATESZ tevékenység:   generáltervezés
  épület adatok
 kategória:  

lakóépületek

 Küldje el megjegyzését a tervezőnek:
 Az Ön neve:  
 email címe:  
 hozzászólása
(max 1000 karakter):
   
     
w e b  ©  w w w . e p i t e s z f o r u m . h u  2 0 0 2