MATESZ  • H-1026 Budapest, Torockó u. 3. tel.: 3753-019, 3567-532 telefax: 3567-532 email: mateszepitesz@chello.hu
 vissza                      bevezető  
 
07/21/2018
 
 munkatársaink  partnereink
 
 cégadatok  referenciáink
 
Homlokzati
Homlokzati reszlet
 
Kavezo
Kavezo
Sarkanyos
Sarkanyos udvar
 
Sarkanyos
Sarkanyos udvar
Uj
Uj olvasoterem
 
Gyerekreszleg
Gyerekreszleg
Uj
Uj lepcso
 
helyszin
helyszin
atalakitas
atalakitas elott
 
földszint
földszint
negyedik
negyedik szint
 
Atrium
Atrium keresztmetsze
Keresztmetszet
Keresztmetszet
 
Tervreszlet
Tervreszlet
Makett
Makett
 
Főhomlokzat
Főhomlokzat
Fohomlokzat
Fohomlokzat
 
Fohomlokzat
Fohomlokzat
Fohomlokzat
Fohomlokzat
 
Fohomlokzat
Fohomlokzat reszlete
Homlokzati
Homlokzati reszlet
 
Utcakep
Utcakep
Atrium
Atrium
 
Atrium
Atrium
Sarkanyos
Sarkanyos udvar
 
Uj
Uj olvasoterem
Uj
Uj lepcso epites
 
Fogadóterem
Fogadóterem
panno
panno
 
Uj
Uj homlokzat
Atrium
Atrium
 
Sarkanyos
Sarkanyos udvar
Uj
Uj olvasoterem
 
Uj
Uj lepcso
Atepites
Atepites
 
Uj
Uj szarny
Atrium
Atrium
 
Atrium
Atrium
Diszlepcso
Diszlepcso
 
Atalakitas
Atalakitas elott
Uj
Uj teto
 
Atrium
Atrium
Uvegteto
Uvegteto
 
Ezust
Ezust terem
Nagy
Nagy olvasoterem
 
Kupola
Kupola
Uj
Uj teto
 
Atrium
Atrium
Atrium
Atrium
 
Nagy
Nagy olvasoterem
Bolcseleti
Bolcseleti olvaso
 
Oldalhomlokzat
Oldalhomlokzat
Uj
Uj teto
 
Atrium
Atrium
Atrium
Atrium
 
Oldalhomlokzat
Oldalhomlokzat
Reszlet
Reszlet
 
Uj
Uj olvasoterem
Uj
Uj olvasoterem
 
Ezust
Ezust terem
Uj
Uj lepcso
 
 A tervezők megjegyzése:
Budapest Építészeti Nívódíja 2001
Figyelő Építészeti Díj 2001
Pro Architectura Díj 2002
Europa Nostra Oklevél 2002
FIABCI Nívódíj, Kultúrális épületek I.díja 2002
Budapest szívében 1931 óta működik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár az e célra átalakított fényűző Wenckheim palotában (1889, építész: Meinig Artur).

A tervezési feladat a fizikailag és szolgáltatásaiban elavult könyvtár rekonstrukciójával és bővítésével egy méretében, funkcióiban, szolgáltatásaiban és szemléletében korszerű, változásokra nyitott nagyvárosi könyvtár létrehozása.

A palota hegyesszögű alaprajzához a Reviczky utcai oldalon egy XIX. század végén épült egykori lakópalotát, a Baross utcai oldalon – egy lebontott kétszintes épület helyén – új, 8 szintes épületrészt kapcsoltunk. Ezek szerves egységéből született az új, 1.100.000 kötetes, mintegy 13.000 m2 alapterületű könyvtáregyüttes.

A koncepció legfontosabb alapelemei, melyek feltételei egy jól működő, hosszú időre tervezett könyvtárnak: az épületek szerves egységgé alakítása úgy, hogy a palotát tehermentesítsük a kiszolgáló funkcióktól, tágas bejárati térrendszer kialakítása, világos, könnyen áttekinthető, nyitott, csalogató térkapcsolatok létrehozása, függőleges közlekedési útvonal akadálymentes megoldása az eltérő szintmagasságú épületek között, a lakosság minden rétegének szabad mozgását lehetővé tevő, otthonos nyilvános olvasói terek, az olvasó, a könyvtáros és a könyv útjának határozott elkülönítése, az olvasói területek felfűzése a nagyobb forgalmútól az elmélyültebb használatot biztosító terekig, a szolgálati pontok elhelyezése a raktárak és a nyilvános övezetek határán.

A különböző korú és stílusú épületeket úgy fűztük egybe, hogy izgalmas átlátásokkal érvényesüljön az épületegyüttes sajátos többszólamúsága. Ez a nyitottság segít az eligazodásban, és fokozza az együtt látszó korok építészeti hatását. A három épület találkozásánál a régi szerkezeti falak közé becsúsztatott új lépcsőház felfűzi az eltérő szinteket és áttört hengerpalástján át filmszerű élményként tárul fel a könyvtár belső élete. A terekben mozgó embereknek intellektuális élményt nyújthat az épület sugározta gondolat megértése, vagy legalábbis megérzése.

Az új könyvtár középpontja a palota egykori belső udvarának üvegtetős lefedésével és a keresztszárny pilléresítésével született átrium. E központi aula építészeti korok találkahelye, előcsarnok, információs pont és kávézó egyszerre, fedett városi tér, melyből csalogató módon tárulnak fel a több szinten csatlakozó olvasóterek. A látvány „visszafelé” is izgalmakat tartogat: az átriumot övező olvasói területekről különös madárperspektívában élvezhető az átrium, a centrumot kiemelő, érdekes szerkesztésű kőburkolattal.

A 8 szintes új épületrész mentesítette a palota tereit a kiszolgáló funkcióktól. Alsó szintjein tágas, szabadpolcos övezeteket alakítottunk ki, rejtett világítású gombafejes pillérekkel. Ezek az új, tágas olvasóterek nyitott belső udvart öveznek. Technikai felszerelésük, a kettős padló révén szabadon átszervezhető informatikai hálózattal a belátható jövő igényeire készült. Az új épület felső emeletein modern, gördülő állványos könyvraktárakat és feldolgozó irodákat terveztünk. A felsőbb szinteket a belső udvartól visszaléptettük, és a tetőkialakítás geometriája (negatív kúp) segítségével beengedjük a napfényt.

A XIX. századi lakóház nyitott belső udvarában alakítottuk ki a gyerekkönyvtárhoz kapcsolódó sárkányos játszóudvart, két hatalmas, samottból készült plasztikával. Az egykori lakóépületben az összefüggő térrendszertől szükségszerűen elkülönítendő funkciókat – gyerekkönyvtár, Budapest Gyüjtemény – helyeztük el. Ezekből a terekből az udvaron át mozgóképként látszik az új szárny olvasótereinek belső világa.

A Wenckheim palota restaurált olvasótermei, bútorai eredeti pompájukban ragyognak. A terek hatását fokozza, hogy az új informatikai hálózatnak, világszínvonalú számítógépes katalógusrendszernek köszönhetően e gyönyörű terekből eltávolítottuk a régi cédulakatalógus szekrényeket, és a bálterem tükörfolyosóját „elfalazó” polcrendszert is. Igy e termek a hatalmas tükrök által sokszorozva különleges élményt nyújtanak. Az eredeti (báli) főbejárat és főlépcső önálló rendezvényi bejáratul szolgál, további működtetési alternatívákat kínálva az új multifunkcionális könyvtárnak.

Az egész épületegyüttesnél a terekre, térkapcsolatokra koncentrálva válogattuk meg az anyagokat, formákat, színeket, mobil és beépített berendezési tárgyakat, világítótesteket.

A munkát a megbízó Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szakmai-, gazdasági- és műszaki vezetőivel a legszorosabb együttműködésben készítettük. A Könyvtár szakemberei végezték a lebonyolítást, a közbeszerzési pályázatok kiírását, kiértékelését, melyekbe szakértőként bevonták a tervezőket. Az 1997-ben készített építési engedélyezési terveinkkel a Könyvtár jelentős állami céltámogatást nyert el, mely a Főváros pénzeszközeivel együtt mintegy nettó 3 milliárd forint volt. Ez az összeg a jóváhagyásban meghatározott éves bontásban volt felhasználható. A beruházást olyan ütemekre bontva kellett megterveznünk, hogy biztosítsuk az építkezés alatt a könyvtár nyitvatartásának lehetőségét. Igy az olvasók nem váltak hűtlenné, folyamatosan nyomon követhették a beruházást, melyről tablókon, maketten, interneten stb. rendszeresen kaptak információkat, és a könyvtári személyzet is magáénak érezve élhette át a megújulás folyamatát.

Az olvasók a 2001 szeptemberi megnyitást követően egészen rendkívüli érdeklődést tanúsítanak, mely jóleső visszaigazolása tervezői elképzeléseinknek.
 
 
 
 
 
 az épület neve: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
 helyszín:   Budapest, VIII. Reviczky u 1.
Magyarország
  tervezés éve: 1999  
kivitelezés éve: 2001  
 tervezők építész vezető tervező  Hegedűs Péter, MATESZ
építész munkatárs  Vargacz Csaba, MATESZ
belsőépítész  Hefkó Mihály
  Jakab Csaba
  MATESZ tevékenység:   generáltervezés
  épület adatok
 kategória:  

kulturális épületek

 bruttó szintterület:  m2 14200
 kapcsolódó anyag:   Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
 Küldje el megjegyzését a tervezőnek:
 Az Ön neve:  
 email címe:  
 hozzászólása
(max 1000 karakter):
   
     
w e b  ©  w w w . e p i t e s z f o r u m . h u  2 0 0 2