MATESZ  • H-1026 Budapest, Torockó u. 3. tel.: 3753-019, 3567-532 telefax: 3567-532 email: mateszepitesz@chello.hu
 vissza                      bevezető  
 
12/18/2018
 
 munkatársaink  partnereink
 
 cégadatok  referenciáink
 
Földszint
Földszint
 
Emelet
Emelet
Galéria
Galéria szint
 
Tetőtér
Tetőtér
A-A
A-A metszet
 
B-B
B-B metszet
C-C
C-C metszet
 
Belső
Belső udvar 1
Belső
Belső udvar
 
Belső
Belső udvar 2
 
 A tervezők megjegyzése:
Zeneakadémia térrendszerében a Nagyterem és a Kisterem az előcsarnokokkal azok a területek, melyek nemzetközileg is jelentős koncerteknek adnak otthont. E kiemelkedő műemléki értékű terek a földszint és az emelet területének nagy részét elfoglalják, így minimális terület marad a mai igényeknek megfelelő kiszolgáló funkciók-, az öltözők, vizesblokkok, hangolók, hangszerraktárak, büfé, dohányzó részére. Mivel ezek funkcióikban közvetlenül kötődnek a Nagy- és Kisteremhez, ill. a színpadokhoz, ezért a pinceszinten, a földszinten és az I. emeleten minden lehetséges területet e funkciók elhelyezésére biztosítottunk. A tervezendő új szellőzés és klimatizálás jelentős légcsatornakeresztmetszetei, -melyek a nézőterek hatásos alsó elárasztásos szellőztetését, klimatizálását is biztostják- akusztikai veszélyforrások, és az egész építészeti koncepciót alapvetően befolyásolják, alakítják. A külső zajok és az időjárás ellen védő ernyőt borítunk az épület fölé úgy, hogy az a lehető legtöbb új alapterületet eredményezze, és a tűzfalig lefedje mindkét belső udvart és a Nagytermet. A régi belső udvarok igy az eredeti közönségforgalmi területek részévé válnak. A nagyterem értékes korai vasbeton tetőszerkezetét megőrizve a két udvarba önálló-, vasbeton dobozszerkezetű pillérsort terveztünk, melyek a Nagyterem fölé kerülő gépészeti szintet (szellőzőgépek) hordják. A doboz-pillérek a nézőteret hűtött levegővel ellátó légcsatornákat is befogadják, így azok minden más épületszerkezettől elválasztva, önállóan haladnak. A két udvart az új tetőszerkezet attikacsatornájához csatlakozó-, mezőkben nyitható üvegtetővel fedjük. A földszinti előcsarnokhoz és a nézőtérhez csatlakozóan a nagyobbik belső udvar dohányzó, büfé funkciót, ill. a hallgatók kötetlen találkozására alkalmas övezetét adják, ülőhelyekkel. A lepusztult udvari architektúrát újrafogalmazzuk, vonzó csarnoktérré alakítjuk, mely a nézőtérhez, valamint az előcsarnokhoz közvetlenül is kapcsolódik. A könyvtár fölötti kisebbik lefedett udvar területe az I. emeleti Kisterem-, ill. a Nagyterem erkélyszintjéhez csatlakozó előcsarnok dohányzó - büfé csarnoktérrel történő bővítése. Kialakítása a a nagyobbik udvarhoz hasonló. Így mind a földszinten, mind az emeleten új, tágas csarnoktérrel gazdagodik a térrendszer. Az együtt látszó korok; az eredeti-, átalakított és új építészeti elemek izgalmas építészeti élmények forrásává válnak.
 
 
 
 
 
 az épület neve: Liszt Ferenc Zeneakadémia
 helyszín:   Budapest, Liszt Ferenc tér
Magyarország
  tervezés éve: 2003  
 tervezők építész vezető tervező  Hegedűs Péter, MATESZ
építész munkatárs  Vargacz Csaba, MATESZ
  MATESZ tevékenység:   meghívásos tervpályázat
  épület adatok
 kategória:  

kulturális épületek

 bruttó szintterület:  m2 10830
 bruttó beruházási költség:  millió Ft. 8000
 Küldje el megjegyzését a tervezőnek:
 Az Ön neve:  
 email címe:  
 hozzászólása
(max 1000 karakter):
   
     
w e b  ©  w w w . e p i t e s z f o r u m . h u  2 0 0 2