MATESZ  • H-1026 Budapest, Torockó u. 3. tel.: 3753-019, 3567-532 telefax: 3567-532 email: mateszepitesz@chello.hu
 vissza                      bevezető  
 
12/18/2018
 
 munkatársaink  partnereink
 
 cégadatok  referenciáink
 
Új
Új szárny
 
Új
Új szárny
Utcai
Utcai nézet
 
Új
Új homlokzat
Új
Új szárny
 
Homlokzati
Homlokzati részlet
Sarok
Sarok nézete
 
Sarok
Sarok nézete
Régi
Régi épületszárny
 
Helyszínrajz
Helyszínrajz
Földszint
Földszint
 
Emelet
Emelet
Keresztmetszet
Keresztmetszet
 
Hosszmetszet
Hosszmetszet
Utcai
Utcai nézet
 
Utcai
Utcai nézet
Új
Új épületszárny
 
Részlet
Részlet
Aula
Aula
 
Aula-híd
Aula-híd
Aula
Aula üvegtető
 
Aula
Aula hossznézet
Belső
Belső homlokzat
 
Nézet
Nézet a hídról
Aula
Aula részlet
 
Új
Új oldalfolyosó
Aula
Aula ablak
 
Cori
Cori az ablakban
Árnyékoló-vitorlák
Árnyékoló-vitorlák
 
 A tervezők megjegyzése:
Az 1910-ben épült Városi Bíróság 770 m2-es épületének duplájára bővítése a bíróság eredeti, történelmi helyén és telkének felhasználásával valósult meg.

A telek méretei, a max. 50 %-os beépíthetőség, a funkcionális és építészeti előnyök, és a beruházás gazdaságosságának elemzése azt mutatta, hogy egy-, a meglévőhöz hasonló tömegű, és a bevált oldalfolyosós, várós bírósági struktúrát követő új épületszárnyat hosszoldalán a meglévő épület oldalfolyosóival összeforgatva eredményezi a legkedvezőbb megoldást.

A bíróság utcai főhomlokzatát eredeti formájában újítottuk fel. Átalakított udvari homlokzata a régi és az új szárny közötti- kétszintes légterű, üvegtetővel fedett előcsarnok-váró belső homlokzatát képezi.

A régi és új épületrészek között így új építészeti minőséget eredményező, áttekinthető, világos tér alakul ki, melyben érvényesül az eredeti bírósági épület architektúrája.

Az új főbejárat a sarok közelében, a meglévő épület Georgikon úti rizalitjában nyílik, megőrizve ezzel az eredeti bírósági épület hangsúlyát. A régi épület udvari bejárata személyzeti bejáratul szolgál, a belül csatlakozó régi lépcsőházzal együtt. A funkciók elrendezése ideális: Az ügyfél- és a személyzeti forgalom tisztán szétválik, mert minden tárgyaló a hozzá tartozó váróval és egyéb ügyfélforgalmi funkciókkal a földszinten-, míg a bírói szobák és a kapcsolódó belső funkciók az emeleten helyezkednek el.

A földszinti tárgyalók által körülölelt, üvegtetős váróból a tér és annak összefüggései világosan áttekinthetők. E kétszintes teret az emeleten övező közlekedők a régi szárnyhoz hasonlóan lyukarchitektúrás belső-homlokzatúak, középen átkötő híddal. A bírósági funkciók tereit átszövik a Balatonra és a hajóépítésre utaló anyagok, színek, formai elemek, az árnyékoló vásznak vitorlái.
 
 
 
 
 
 az épület neve: Városi bíróság bővítése és átalakítása
 helyszín:   Keszthely, Georgikon utca 16.
Magyarország
  tervezés éve: 1999  
kivitelezés éve: 2002  
 tervezők építész vezető tervező  Hegedűs Péter, MATESZ
építész munkatárs  Vargacz Csaba, MATESZ
belsőépítész  Hefkó Mihály
  MATESZ tevékenység:   átépítés
  épület adatok
 kategória:  

közintézmények

 bruttó szintterület:  m2 1475
 bruttó beruházási költség:  millió Ft. 300
 Küldje el megjegyzését a tervezőnek:
 Az Ön neve:  
 email címe:  
 hozzászólása
(max 1000 karakter):
   
     
w e b  ©  w w w . e p i t e s z f o r u m . h u  2 0 0 2