MATESZ  • H-1026 Budapest, Torockó u. 3. tel.: 3753-019, 3567-532 telefax: 3567-532 email: mateszepitesz@chello.hu
 vissza                      bevezető  
 
11/18/2019
 
 munkatársaink  partnereink
 
 cégadatok  referenciáink
 
külső
külső összkép
 
külső
külső részlet
külső
külső részlet
 
külső
külső kép
homlokzat
homlokzat - részlet
 
homlokzat
homlokzat
homlokzat
homlokzat - részlet
 
homlokzat
homlokzat - részlet
 
 A tervezők megjegyzése:
A Bécsi úti üzlet a magyarországi PRAKTIKER áruházlánc tizenegyedik tagja.

Napjaink nagy kihívása a külföldi tőkével együtt beáramló építészet hatásainak leküzdése. A teret pusztán lefedő épület (fémdoboz) évtizedek során csiszolódott ki egy kitartó üzletpolitika eredményeként a vállalati arculatot tükröző formajegyekkel, reklámokkal együtt. Amíg ez a racionális építészet az autópályák mellett megszokott, addig a városban elfogadhatatlan. A helyi polgárok környezetet tiszteletben tartó megjelenést, ezzel szemben a tőke az üzemeltetési célokat éppen kiszolgáló, racionális, egyszerű megoldásokat igényli.

A tervezés során az építészeti igényesség eszközeivel az érdekek összhangját kerestük. A Bécsi út házaihoz illeszkedő épülettömegre és anyaghasználatra törekedtünk. A 100 x 120 m-es épületet kiemelkedő részekkel megbontottuk, követve a Bécsi úti házak léptékét. A csarnokot üvegfelületekkel az út felé megnyitottuk, és a homlokzatot téglával burkoltuk, a hal alakú tetőtartókkal sajátos, egyedi jelleget kívántunk adni az áruháznak. A típus csarnokból arányos Bécsi úti házat alakítottunk ki.

Tiszteletben tartottuk az üzleti arculatot is. Büszkén emelkedik ki a világ bármely PRAKTIKER-jére jellemző háromszögletű bejárati reklámtorony, amely alul szélfogó, felül pedig az üzlet nevét mutatja három irányba. A homlokzaton az áruházlánc épületeire jellemzően körbeszalad a kék színű attika elem, keresztül szelve az üvegfelületeket is, az épület domináns színe az enciánkék.

A belső tér kialakítását alárendeltük az üzleti technológia maradéktalan érvényesülésének.

Az épület vasbeton váz szerkezetű, rétegelt, hőszigetelt, könnyűszerkezetes tetővel. A fejépületben kaptak helyet az irodák, személyzeti öltözők és mosdók, amely mint neve is mutatja a főbejárat oldalára került. A homlokzat szembetűnő jellegzetessége, hogy a klinkertégla burkolatú monolit falfelületeket tartószerkezetek - pillérek és attikák - tagolják. A burkolat anyaga egyébként számos Bécsi úti épületen is jelen van. Az irodák ablakai a vonalkódra emlékeztetnek. A pillér és attika közötti mezők üvegből vannak, az YTONG falak festettek. A kiemelkedő tető héjazata és a párkány burkolata festett fémlemez.
 
 
 
 
 
 az épület neve: Praktiker áruház
 helyszín:   Budapest, III. Bécsi út 136.
Magyarország
  tervezés éve: 2000  
kivitelezés éve: 2000  
 tervezők építész vezető tervező  Felcsuti László, MATESZ
építész munkatárs  Szabó Gábor
  Nitschmann Corinna, MATESZ
  MATESZ tevékenység:   tervezés
  épület adatok
 kategória:  

kereskedelmi lét.

 bruttó szintterület:  m2 12000
 Küldje el megjegyzését a tervezőnek:
 Az Ön neve:  
 email címe:  
 hozzászólása
(max 1000 karakter):
   
     
w e b  ©  w w w . e p i t e s z f o r u m . h u  2 0 0 2