MATESZ  • H-1026 Budapest, Torockó u. 3. tel.: 3753-019, 3567-532 telefax: 3567-532 email: mateszepitesz@chello.hu
 vissza                      bevezető  
 
08/25/2019
 
 munkatársaink  partnereink
 
 cégadatok  referenciáink
 
részlet
részlet
 
esti
esti részlet
részlet
részlet
 
 A tervezők megjegyzése:
Az első Év lakóháza pályázat I. díja

Célunk volt, hogy a gyermeki egyszerűséggel, de nemességgel megrajzolt ház illeszkedjen környezetébe és a szomszédos épületek vonalába. Tömege nem hivalkodó, vagy divatos, nem akartuk olyan jelentéstartalommal megterhelni, amely uralkodik lakóján, vagy éppen meglepő látványa folyamatosan ámulatba ejti - évek hosszú során át az unalomig.

A térszervezésében törekedtünk arra, hogy jól áttekinthető legyen, és a kert és a szoba egységét hangsúlyozza, a családi élet metafórájaként időben és térben egymást átfedő funkciókat megalkuvásoktól mentesen befogadja. A pillérvázas épület terei képesek egy adott időben több tevékenységnek otthont adni, a magukkal hozott szokásokat befogadni, a családösszetétel változásaihoz alkalmazkodni.

Középpontba helyeztük az étkezőasztalt, mely így a leglényegesebb térszervező elem, ettől válik a lakás otthonná. Minden lényeges dolog e középpontban történik, minden esemény szemmel tartható innen. Láthatjuk a bejárati ajtót, szobák ajtaját, emeletre vezető lépcsőt, az óráról órára változó kertet a nagy üvegfelületeken keresztül, még a kertkaput és a buszmegállót is, sőt néha hazánk legmagasabb hegycsúcsát a Kékes-tetőt.

Ez a családi élet szentélye, ahol közös vacsorák során formálódik a családtagok gondolkodása, öröklődik a szülők szemlélete. Esténként ezt az asztalt világítja mennyezeti lámpa fénye, az összes többi csak hangulatlámpa. Ez az a biztos pont, amivel nem konkurálhat praktikus konyhai asztal, vagy étkezőpult.

A családi ház kétlakásos. A fenti szempontokat értelemszerűen a nagyobb alapterületű, úgy nevezett generációs lakásban sikerült inkább érvényesíteni. A földszintes, részben alápincézett, tetőtérbeépítéses lakóépület monolit vasbeton szerkezetű, pillérvázzal, rétegelt homlokzati falakkal. Az épületen hagyományos anyagokat alkalmaztuk, tégla, fa, cserép, hajópadló. Szakipari munkái jórészt sajátkezűleg készültek.
 
 
 
 
 
 az épület neve: Kétlakásos családi ház
 helyszín:   Budapest, III. Erdőalja út
Magyarország
  tervezés éve: 1980  
kivitelezés éve: 1983  
 tervezők építész vezető tervező  Felcsuti László, MATESZ
belsőépítész  Földes Zsuzsa
  MATESZ tevékenység:   nem MATESZ
  épület adatok
 kategória:  

lakóépületek

 bruttó szintterület:  m2 180
 Küldje el megjegyzését a tervezőnek:
 Az Ön neve:  
 email címe:  
 hozzászólása
(max 1000 karakter):
   
     
w e b  ©  w w w . e p i t e s z f o r u m . h u  2 0 0 2